XL-Growth

Home

Welkom op mijn website!

Ik hou van complexe uitdagingen en sta graag met mijn voeten in de ‘modder’, ook tijdens een crisis. Zowel als verander manager als bij het laten groeien van mensen. Als ik hiermee bezig ben, zet mijn brein automatisch een paar tandjes bij. Creatief en tegelijkertijd praktisch. Urgentie is mij niet vreemd, net als het nemen van moeilijke beslissingen tijdens een crisis, zonder de gezamelijke context in de organisatie te verliezen.

Mijn verandermanagement kunde kan altijd beter, geen organisatie is hetzelfde, elk project heeft bijzonderheden. Er is altijd iets nieuws te leren of te verbeteren. Leren en implementeren zit in mijn bloed en systeem.

In de afgelopen jaren heb ik vele veranderingen bedacht, geïnitieerd, ontworpen, uitgevoerd en geëvalueerd. Als er één wijsheid voor mij centraal staat is het dat mensen niet zomaar veranderen en dat intrigeert mij enorm. Daarnaast geloof ik dat perfectie niet bestaat en het leren van gebeurtenissen (imperfectie) je succes bepaalt.

Wat zijn drijfveren, achterliggende motieven en wat raakt mensen om een aanzet te maken veranderingen te omarmen? Op welke manier bepaalt de cultuur van de organisatie hoe mensen werken en denken? Welke rol heeft leiderschap in de organisatie? Hoe zit het met elkaar vertrouwen, je mening kunnen geven zonder na te denken over mogelijke consequenties, of begrijpen wat er echt toe doet voor de klanten en je inzet daar mede door te laten bepalen?

Daar waar mensen vanuit een meer traditionele organisatie naar nieuwe werkmethoden groeien voel ik me op mijn gemak binnen het werkveld van verandermanagement. Leren staat daarbij centraal. Echter, leren kan pas echt, wanneer de wil om het te leren aanwezig is. Het gaat dus om het (leren) omarmen van de persoonlijke noodzaak voor veranderen.

Ik heb 30+ jaren ervaring binnen internationale en corporate werkomgevingen, zowel in het operationele veld als op hoofdkantoren. Ik heb op strategisch, tactisch en operationeel niveau mijn sporen verdiend.

In de loop van de jaren heb ik in diverse functies de nodige urgente situaties kunnen managen, een zeer realistische en harde leerschool waaraan ik mijn veranderkunde voor een deel ontleen. Nog steeds wordt ik regelmatig betrokken bij het voorbereiden op – of het managen van bijzondere en urgente situaties.

Also specialized in operations management, based on:

  • 1999-2000: Millennium Project Director voor TNT’s Road en Air Networks wereldwijd.
  • 2001: Operations Linehaul Director gedurende de terroristienaanval op Amerika (The September 11 attacks), en de volledige ‘aftermath’ in de jaren erna.
  • 2002-2003: SARS crisis management – European Linehaul Director voor al het wegtransport binnen “TNT Road Network”, het wegtransport tussen 35 Europese landen.
  • 2004: 15 nieuwe lidstaten in Europa, openen van nieuwe vestigingen in m.n. Oost-Europese landen, verbinden met het bestaande wegnetwerk.
  • 2008: Financiële crisis: Opzet van de “Global Optimisation Academy”, met als doel operationeel leiderschap fundamenteel te veranderen, gebaseerd op Operational Research principes. Het creëren van een innovatieve standaard om directe risico’s te mitigeren (kosten, resources) en het neerzetten van “fit for future” nadien, op basis van een betere concurrentiepositie en een sneller lerende organisatie.
  • 2017: Cyberattack – 50+ landen, wereldwijd volledig verlamd door 100% systeemuitval (incl. email and office omgevingen) binnen een TNT Express gedurende meer dan een maand. Opzetten van noodplannen gedurende de eerste dagen tot structurele recovery plannen in de weken erna, het betrof wegtransport en network operations in 40+ landen in Europe.
  • 2019-2020: Leadership Development & coaching van het Global IT Management Team in Brunel HQ.
Met de opgedane ervaringen en kennis help ik nu de meer complexe verander vraagstukken op te lossen. Soms aan de ontwerptafel, soms in de uitvoering, vaak gecombineerd.

Altijd op zoek naar de volgende uitdaging! Je kunt hier met me in contact komen,

XL-Groet
Jan Salomons

Update 1-6-2020: I have been contracted by ASML as the lead Organization Change Manager Manufacturing for 4 days a week. Still available for the other 3 if needed.

Customers